Dommerbloggen

Dommerbloggen

Om bloggen

Dommerbloggen er en blogg for norske basketballdommere til felles nytte og glede, og kanskje til noens frustrasjon. Innlegg med grovt språk eller usaklig/fornærmende innhold vil bli modifisert/fjernet. Savner du en kategori kan du sende oss en mail.

Nordisk Mesterskap 2018

InternasjonaltOpprettet av J@nK 05 juli, 2018 21:36
Nordisk mesterskap ble i år spilt i Kisakallio i Finland, ca én times kjøretur fra Helsinki. Dette er en landslagsturnering for U16 og U18 kvinner og menn, som består av Danmark, Sverige, Finland, Island, Estland og oss fra lille Norge. I fem dager konkurrerer disse seks nasjonene i et seriespill, der den som troner på toppen av tabellen ender opp som nordisk mester i hver klasse.

Fire dommere fra hver nasjon plukkes ut til turneringen, og utgjør de 24 dommerne som fordeles på 36 kampnominasjonene hver dag. Hvert land sender også med hver sin instruktør, til å observere og analysere kampene. Petri Mäntylä og Kati Nynäs fra Finland har ansvar for opplegget for dommerne i denne turneringen, med hjelp fra instruktørene.


Norge var representert ved dommerne Amir Suljevic, Tennaz Javid, Mantas Buinauskas og Joakim Arroub. Viola Gyorgyi måtte melde avbud, og vi hadde dessverre ikke mulighet til å sende med instruktør denne gangen.

Dommerne ble plukket opp på flyplassen i Helsinki, og kjørt til Kisakallio. Personlig ble jeg (Joakim Arroub) plukket opp sammen med den finsk-polske dommerne Karol Kowalski og Gunnar þór Andrésson fra Island, som begge var et veldig hyggelig gjensyn fra Nordisk i Solna I 2013. For de av oss som har opplevd Nordisk i Solna, så var dette en ganske annerledes opplevelse. Der Solna er en bydel i Stockholm, som byr på mange kulturelle muligheter utenom turneringen, er Kisakallio en isolert idrettsplass som befinner seg i ingenmannsland bestående av bofasiliteter, kantine og sportsarenaer. På den positive siden gjør det at det sportslige fokuset blir større.

Hver morgen begynte med morgentreninger kl. 08:00. Rain Peerandi, instruktør og Euroleague-dommerne fra Estland, var ansvarlig for disse øktene med intervall og styrketreninger. Vi fortsatte så med dommerklinikk med teoretiske og praktiske gjennomgang om hva som forventes av dommerne på dette nivået. I tillegg ble det gjennomgang med videoer fra alle kampene fra dagen før.


Kampene startet kl. 13:30, tre og tre kamper omtrentlig samtidig, og de siste kampen gikk kl. 20:30. Kantinen var hele tiden åpen, der de serverte frokost, lunsj og middagsretter, og man kunne spise så ofte man ville til en hver tid.

Dommerne hadde 1-2 kamper pr. dag, og ingen av de fire norske dommerne hadde dømt siden U19 NM i april. Derfor ble det ekstra viktig med restitusjon etter hver kamp og gode fysiske og mentale forberedelser foran hver ny kamp. Hver arena var godt utstyrt med treningsrom, sykler og tilgjengelig is-poser for nedkjøling.

Forberedelser til kampene ble først gjort individuelt, med fokuspunkter fra formiddagens leksjoner, og videoanalyse av tilbakemeldinger fra forrige kamp. Pre-gamene er veldig forskjellig fra de ulike dommerne fra de ulike landene, både i innhold, seriøsitet og ikke minst lengde. Her opplever jeg at vi i Norge ligger et lite steg foran resten av Norden. For oss fra Bergen var det nok en god forandring å dømme med helt nye dommere som vi ikke kjenner til fra før, da det byr på utfordringer i forventinger, vaner, kommunikasjon og tolkning av retningslinjene.

Rammene rundt kampene var gode, og observatørene var engasjerte og spesifikke i sine tilbakemeldinger gjennom og etter kampene. Alle kampene var tilgengelig på video ca. 30 minutter etter kampen, og da ble det gjort analyser med crewene. Her føler jeg at denne gruppen i Nordisk generelt ligger noen hakk foran vår gruppe i Norge. Personlig plukket jeg opp gode erfaringer gjennom samtaler med observatørene og de beste dommerne fra denne turneringen.

Vi fire norske dommerne avtalte i tillegg å observere hverandre, med feedback fra et annet perspektiv, og close-up bilder og videoer for å få et bedre innblikk i hvordan vi selv ser ut på nært hold. Rett og slett en tettere "en-til-en" oppfølging.


Alt i alt stilte Norge med et godt team, og vi fikk svært gode tilbakemeldinger fra alle instruktørene. Min erfaring etter mitt tredje opphold i Nordisk, er at vi gang på gang på gang er på høyde med resten av Norden, om ikke over. et viser at vi jobber godt med dommerutviklingen i Norge.

Joakim Arroub

  • Kommentarer(0)//blogg.basketballdommer.com/#post140