Dommerbloggen

Dommerbloggen

Om bloggen

Dommerbloggen er en blogg for norske basketballdommere til felles nytte og glede, og kanskje til noens frustrasjon. Innlegg med grovt språk eller usaklig/fornærmende innhold vil bli modifisert/fjernet. Savner du en kategori kan du sende oss en mail.

QBL-konferansen 2013

DømmingOpprettet av SimonN 25 mars, 2013 00:32
Vel fremme på Queensland Athletic and Sport Complex, var det tid for dommerkarrierens 3. og siste QBL konferanse i min tid som student, livsnyter og dommer i Australia.Selv om temperaturen viste 35 grader ute, i tillegg til strålende sol, var det duket for 6 timer med regelmateriale, gjester fra Australias toppnivå innenfor coaching og spilling, samt regeldiskusjon. Om ikke det var nok, kondisjonstest og skriftlig prøve for å se om man var skikket til å dømme QBL.

På selve konferansen var det 80 dommere tilstede, 20 dommercoacher og ansvarlige for liga, krets og diverse instanser. Dommerne i denne ligaen varierer aldersmessig fra 17 til 67 (!), så det er mange med mye kompetanse og behov for en del veiledning.

Queensland Basketball League, QBL, er Australias nest øverste liga, som er en regional liga (tilsvarende norsk 2. divisjon) bestående av 9 lag fra forskjellige steder i Queensland. QBL har 2 nivåer på bade dame- og herresiden hvor nivå 2 er en såkalt “development-league” der unge spillere får sjansen til å spille minutter samtidig som de får den lærdommen de trenger fra de eldre i gamet. Så totalt 36 kamper skal dømmes, hvor hver klubb, uansett nivå, spiller kamper samme dag (D-league damer og menn spiller gjerne kl 14.00, mens damene spiller 16.00 og herrene 18.00).

Konferansen var delt inn i 4 deler;
1) generell informasjon om ligaen, kontaktpersoner og hvordan man skal gå frem i forhold til disk-feil, uregelmessigheter ved avhandlig av kamp osv.

2) Dømming sett fra en coach og spiller sitt ståsted. Her fikk vi besøk av hovedcoachen til Logan Thunder i WNBL, Jason Chainey, og tidligere WNBA-spiller, Taylor Lilley. Viktige punkter som ble nevnt her var kommunikasjon, ydmykhet, autoritet og humor. De mente at en dommer som var ydmyk, kunne dra en spøk med coachen, men likevel komme med kjapp replikk til spørsmål med et konkret svar, var mest sannsynlig til å komme lenger med spillere og coacher.

3) regeldiskusjon med de to mest profilerte dommerne fra Brisbane og Australia, Scott Butler og Vaughn Mayberry. Dette er to dommere med erfaring fra forskjellige OL og Mayberry med bronsefinale senest i OL i London 2012. Viktige punkter de tok opp var kommunikasjon når man var kommet til FIBA-nivå og internasjonale turneringer. Selv mente de at engelsken til de fleste internasjonale dommere var så dårlig, at håndsignaler var innimellom eneste mulighet for kommunikasjon. Regelkunnskap er et "must" på alle nivå, spesielt situasjoner som gjerne trenger dommerhåndtering (slagsmål, spesielle tolkninger osv), noe Scott Butler påpekte var hovedgrunnen til at han har fått dømme på det nivået han dommer på.

Et spesielt punkt som ble nevnt på konferansen var FIBA innskjerping av usportslig oppførsel og idømmelse av tekniske feil. I Australia har man valgt å utsette dette til 2014 på grunn av ligaens erfaring på dette området og hvordan disse paragrafene i spillereglene er blitt tolket og håndtert fram til nå.

4) Siste punktet på agendaen var eksamen og kondisjonstest. Eksamen var som på dommersamlingen i Norge. 25 spørsmål med rett/galt som svaralternativ. Dette var selvfølgelig en utfordring, både fordi at det var krav på 80%, forøvrig første gang dette er blitt gjort i QBL, samt at prøven var på engelsk.Så vi får bare krysse fingrene for at jeg består prøven, og at jeg atter en gang dømmer QBL, før snuten vender hjemover for dømming i BLNO og turneringer hjemme i Norge.

  • Kommentarer(0)//blogg.basketballdommer.com/#post124