Dommerbloggen

Dommerbloggen

Om bloggen

Dommerbloggen er en blogg for norske basketballdommere til felles nytte og glede, og kanskje til noens frustrasjon. Innlegg med grovt språk eller usaklig/fornærmende innhold vil bli modifisert/fjernet. Savner du en kategori kan du sende oss en mail.

Potential Referees Clinic 28.-30. juni

BloggenOpprettet av Torkild 06 juli, 2012 00:25

Hvert år arrangerer FIBA Europe sin clinic på Las Palmas, Gran Canaria for internasjonale instruktører og det de kaller potential referees. Hva som ligger i potential referees er flere ting, men denne samlingen er en mulighet for nye FIBA-dommere til å få veiledning, instruksjoner og nye impulser for å kunne utvikle seg videre. Som Jan Henrik Lunde før meg, er jeg med i en gruppe på 40-50 potential referees. I tillegg til deltakelse på samlingen på Las Palmas har hver av oss en dommercoach som fungerer som en veileder og som vi har jevnlig kontakt med gjennom året. For min del har jeg hatt Roger Schwarz fra Tyskland som coach. Vi har hatt møter via Skype hver 14. dag hvor vi har diskutert forskjellige arbeidsoppgaver jeg har og sett på forskjellige situasjoner fra klipp jeg har forberedt fra kampene mine. For min del har jeg hatt stort utbytte av denne oppfølgingen og har vært til stor hjelp for min utvikling som internasjonal dommer.

Roger Schwarz er tidligere dommere i Euroleague og har også erfaring fra store internasjonale mesterskap. Dessverre meddelte han i april at han vil gi seg som FIBA-instructor pga sin jobbsituasjon. For min del var derfor samlingen spesielt interessant for å møte min nye coach. Gledelig var det at dette er Todd Warnick fra Israel som jeg allerede har blitt kjent med som instruktør på mine to sommerturneringer i fjor.

En dommersamling på Las Palmas kan høres deilig ut og tankene går hen til varme, sol og strender. Det var noen veldig trivelige dager, men tre dager med tettpakket program ga lite rom til sol og bading. Hver dag startet 09:15 med forskjellige teorileksjoner og var ferdig kl 21 når vi var tilbake på hotellet etter praktisk dømming i hall.

FIBA Europe har et fokus på fysisk trening for å kunne være godt forberedt til kamp. Her fikk vi grundig informasjon av viktigheten av kondisjonstrening for å prestere under kamp, styrketrening som skadeforebyggende samt uttøying før og etter kamp. Mest interessant var her bruken av pulsbelter under EM-turneringer for å se dommernes hjerterytme og sammenligning av puls under kamp og hva som er vanlig under oppvarming. Resultatet er at vi bør ha fokus på å få i gang kroppen og heve pulsen før kamp til det nivået som vil være under kampen.

Et av aspektene jeg synes er mest interessant som dommer er å registrere hvordan en selv reagerer på forskjellige situasjoner og opplevelser. I vanlig forstand snakker en om stress og hvordan en takler dette. Men en må samtidig ha litt stress, noen impulser som gjør at en presterer. Oftes er det bedre å snakke om det en kan kalle level of arousel. En må ha et visst nivå av impulser for å prestere, og det er induviduelt. Noen presterer ikke hvis de har høyt impulsnivå(eller er stresset), mens andre må ha høyt impulsnivå for å prestere. Et veldig interessant foredrag var av Jose Sanches om hjernens impulsnivå og hvordan en kan arbeide for å styre dette. Han gikk her inn på hvordan vi opplever forskjellige stadier av hjernens impulsnivå som f.eks under stressende aktivitet, rolig aktivitet, hvile eller søvn. Under kamp var det optimale slik vi ofte hører snakk om at vi er i sonen og ser alt nesten som i sakte film. For å oppleve hvordan vi kan søke det ønskede nivå skulle vi prøve en slags meditasjon med musikk. Her var musikken valgt i tre forskjellige faser for å først roe oss ned, så avslappende og deretter litt oppvåknende. For meg fungerte ikke dette helt i denne økten, men det kan like godt være pga at vi lå på et gulv og med litt for mye air-conditioning. Selve opplegget har jeg tro på og at en kan få godt utbytte av en lignende meditasjon.

Av andre leksjoner hadde vi en veldig bra workshop hvor vi satt i grupper og diskutere forskjellige klipp fra FIBA Europe sitt nyeste teaching material. Her måtte vi ta stilling til dommeravgjørelser og begrunne vårt syn. Videre hadde vi et interessant innlegg av hovedcoach for Real Madrid, Pablo Laso. Han hadde et ganske åpent innlegg om hvordan hans forhold er til dommerne, og med tanke på at dette er i Euroleague og spansk ACB med Europas aller beste dommere så var det interessant å høre. De fleste av oss kjenner Alan Richardson og han holdt et bra innlegg om feedback til dommere fra observatør. Tilbakemelding fra observatører er viktig for en evaluering av kamp og hvordan dette gjøres har stor innvirkning på hvordan feedback'en blir oppfattet av dommerne. Hovedelementet var her å i større grad involvere dommerne i samtalen etter kampen istedenfor at observatører står med penn og papir og leser opp sine kommentarer. Observatørene burde se på nye måter å gjennomføre post-game samtale på og ikke tvihold på måtene fra førhistorisk tid. Et godt innspill var her å be dommerne evaluere hverandre. Et annet var å starte med den yngste dommeren og spørre han/hun om hva som var godt gjennomført og hva som kunne vært annerledes. Hvilken sammensetning dommer-crewet har vil ha innvirkning på hvordan en post-game samtale gjennomføres da vi har forskjellige personlige egenskaper.

I tillegg til teorileksjonene dro vi dag 1 og 2 til en hall 45 minutter unna for å dømme. Pga mange dommere var det fordelt slik at vi dømte 1 periode hver. Etterpå fikk vi tilbakemelding fra instruktørene, og dette kunne variere fra to, til syv-åtte!! Er ikke så mye en får sett på en periode, men det var greit å få en tilbakemelding på gjennomføringen.

Hvert 4. år skal alle FIBA-dommere gjennomføre oppfriskningskurs (refreshment-clinic). Vi er i potential programmet tok våre tester her. Løpetest, engelsktest og regeltest og det gikk greit, så forhåpentligvis får jeg beskjed i neste uke at jeg har fått FIBA-lisens for nye fire år.

Dette ble fort litt lengre enn jeg hadde tenkt å skrive, men håper det ga et innblikk i hvordan samlingen var og hvordan FIBA Europe jobber med dommerutvikling.

Fortsatt god sommer

Hilsen Torkild

  • Kommentarer(0)//blogg.basketballdommer.com/#post121